Leeuwendaalkerk

De Spoorzoekers vieren het Pascha

Op vrijdagavond 13 maart hadden de Spoorzoekers een bijzondere avond. Onder leiding van Cora Broekema vierden ze de Seder-maaltijd (het Pascha). Daarmee verplaatsten ze zich naar de avond voordat het volk Israël door God uit het land Egypte geleid werd en konden ze een klein beetje ervaren hoe het volk die laatste momenten daar beleefden. Deze Seder maaltijd vieren de Joden nog elk jaar. Ook Jezus deed dat met zijn discipelen. Tijdens deze maaltijd gebruiken de Joden de Haggadah, een mooi boekje met verhalen, uitleg en liedjes over Pesach. De maaltijd bestaat uit 15 rituele momenten. Cora had voor de kinderen van de Spoorzoekers een samenvatting van deze Haggadah uitgewerkt, die ze gebruikten terwijl ze de maaltijd vierden.

Aan een lange tafel in de voorzaal namen 21 kinderen en 2 leiders plaats. Cora had de tafel feestelijk gedekt met mooi gekleurde tafelkleden. Het menu bestond onder andere uit wijn (druivensap), verse groente (peterselie), brood (matses), bitterkruid (radijs en witlof), charoset (zoete appelmoes met kaneel en rozijnen) en een ei (gedoopt in zout water). Al etend, handenwassend en verhalen vertellend verliep deze bijzondere avond. De kinderen raakten steeds meer onder de indruk van de manier waarop de Joden dit feest vieren. Op vier momenten mocht er door de kinderen drinken ingeschonken worden. Tijdens het drinken werden beloften uitgesproken. De eerste belofte luidde: 'Ik zal u leiden… uit de slavernij van de Egyptenaren'. De andere beloften begonnen met de teksten: 'Ik zal u verlossen…', 'Ik zal u bevrijden…' en 'Ik zal u aannemen…'.

Een van de hoogtepunten was een spel, ongeveer halverwege de avond. Twee stukken matse waren verstopt ergens in de bovenruimte en de kinderen gingen op zoek. De vinders werden beloond met een klein cadeautje. Henrieke Strating en Daan Vonk waren de gelukkigen. Aan het eind van de avond zongen ze nog een lied om de maaltijd af te sluiten.

Elders op deze website zijn meer foto's te zien van deze bijzondere Spoorzoekers avond. Voor geïnteresseerden is hier Cora's uitwerking van de Haggadah te lezen.