Leeuwendaalkerk

Dag 1 - dinsdag 2 oktober 2018: reis Schiphol - Malta

Vanmorgen was het weer verzamelen op Schiphol. We gaan weer achter Paulus aan. Nu naar Malta en ter afsluiting naar Rome. Het is overal nat en behoorlijk fris. Ook voor Malta staan voor de komende dage allemaal donderwolken in de weersverwachting. We zullen het ervaren. De eersten waren al vroeg uit de veren. Het is druk in de treinen en sommigen kregen last van vertragingen, maar om kwart voor 10 was toch iedereen aanwezig in vertrekhal 1A. Een hele wandeling vanaf het station. Inchecken gaat vlot en de douanecontrole levert weer de nodige fouilleer acties op. Maar we mogen toch allemaal mee en om 12 uur zijn we in de lucht. Het grootste deel van de reis zien we alleen maar wolken. Alleen boven de Alpen is het zicht goed. Zo te zien ligt er al weer een laagje verse sneeuw. Om kwart voor 3 naderen we Malta. We zien natte straten en donkere wolken, maar als we geland zijn is het droog en begint de zon weer te schijnen. Lekker temperatuurtje van zo’n 24 graden. Het is vandaag wel een wachtdag. Eerst op Schiphol. Dan Malta de koffers en de bus die ons naar ons overnachtingsadres moet brengen staat ergens in de file. Dat hebben ze hier ook op Malta. Maar gelukkig, er is koffie en na een klein half uur is de bus er toch. We gaan naar een Franciscaner klooster. Daar worden we opgewacht door de beheerster en met koffie en thee. We zijn de enige gasten deze week. De sleutels worden uitgedeeld en dan zoekt iedereen onder begeleiding zijn of haar kamer op.

Er is nog even tijd om de omgeving wat te verkennen. We zien uit op de zee, maar om er te komen moeten we een heel eind lopen. Dat lukt dus deze keer nog niet. Het is in ieder geval heerlijk balkonweer en daar wordt goed gebruik van gemaakt. Om kwart over 6 komen we samen in de kapel en Hans van ’t Hoff verwelkomt ons op deze 3e Paulusreis. We gaan ons deze reis weer verdiepen in het werk de Apostel en zijn drijfveren. Over Malta is niet zoveel te vinden als bijv. Over Griekenland en Turkije.

We zingen samen en danken de Heer. Dan gaan we naar de eetzaal. Daar staat een heerlijk buffet klaar, de kok heeft goed zijn best gedaan. Dat komt wel goed deze week. Na het eten nog een tijd gezellig kletsen met elkaar. Morgen gaan we naar Valetta, de hoofdstad van Malta. Tevens evenals Leeuwarden Europees culturele hoofdstad van 2018.

Ga via deze link naar de foto's van dag 1...

Dag 2 - woensdag 3 oktober 2018: Valletta verkennen

Vandaag gaan we de hoofdstad van Malta verkennen.

Het heeft geonweerd en het regent als we zullen gaan vertrekken. Thuis is het in deze tijd dan gelijk kil en koud, maar hier is dat gelukkig anders. Het is lekker buiten en als de zon zich laat zien is het gelijk weer 25 graden. De bus laat op zich wachten. Het is druk op de wegen. Malta is heel dicht bevolkt en ook hier rijden veel auto’s. Bijna een uur later dan gepland kunnen we vertrekken. We gaan naar de havens bij Valetta voor een rondvaart. Aan de oostkant van Malta liggen een aantal steden, maar die zijn allemaal aan elkaar gegroeid. In Sliema ligt al een boot op ons te wachten en dan gaan we ongeveer anderhalf uur varen. We zien heel veel verdedigingswerken uit de vorige eeuwen. We zien veel dure jachten, maar ook kleine bootjes, de Iuzzu’s, geverfd in helder rood, blauw en geel. Er liggen ook 5 grote cruiseschepen, waarvan één meer dan 5000 passagiers aan boord heeft. Die mensen zijn nu allemaal in de stad dus zal het daar erg druk zijn. Er zijn meerdere havens en wij varen o.a. door de Grand Harbour.

Na de boottocht gaan we naar de St. Johns Co Kathedraal. We lopen door een deel van Valetta dat de laatste tijd erg mooi is ingericht. Het is nog erg druk bij de kerk hoewel het lunchtijd is. De kerk is een prachtig versierd gebouw, mooie schilderijen, heel veel bladgoud. Allemaal pas gerestaureerd. Er is ook een nis gewijd aan Paulus. Zijn bekering op de weg naar Damascus. We krijgen uitgebreid uitleg van onze gids Jackie. Een Maltese die toch een aardig woordje Nederlands spreekt. Dan is het tijd voor de lunch. Een 3 gangen lunch die er goed ingaat. Dan weer verder naar de Upper Barracca Gardens. Dat is een tuin op het hoogste bastion van Valetta. Vroeger was het een exercitieterrein van de Italiaanse afdeling van de Johanniterorde. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de havens waar we vanmorgen rond hebben gevaren. Ondertussen wordt er ook nog aan Geocaching gedaan. Cor heeft zijn GPS apparaat bij zich en vind nog op 2 plekken een zgn. cache.

Ons volgende doel is de St. Pauls Shipwreck Church. Helemaal gewijd aan Paulus. Ook hier weer veel prachtig schilderwerk. Iemand moest toch nog even de preekstoel uit proberen!
Dan is het tijd om iets over de geschiedenis van Malta te horen. We gaan een film kijken, De Malta experience. In een warme filmzaal zitten we ongeveer 3 kwartier naar een film te kijken over de historie van Malta. Vanuit het stenen tijdperk door de tijd van de Ridderorden en de oorlogen naar het hedendaagse Malta. Bij de avondsluiting wordt de vraag gesteld wie allemaal de hele film hebben gezien en dat blijken er maar zeer weinig te zijn.
Na de film weer terug naar het klooster. Om half 7 dagsluiting. De Maltezer in de tijd van Paulus waren zeer gastvrij. Filantropisch. Zijn de Maltezers door Paulus bekeerd?? Het wordt nergens gemeld.

Als afsluiting weer een goed verzorgd diner.

Zie via deze link de foto's van dag 2...

Dag 3 - donderdag 4 oktober 2018: op zoek naar Paulus op Malta

Vandaag gaan we naar Mdina, de vroegere hoofdstad van Malta. Ook daar is nog veel te vinden over Paulus. Het wordt ook wel de stille stad genoemd. Je kunt het al van ver zien liggen, want het ligt midden op het eiland op een plateau. Toen de Johanniterorde zich op Malta vestigde werd na enige tijd de hoofdstad verplaatst naar de kust. Nu dus Valetta. De bus is vandaag redelijk op tijd en het is droog. Wel wordt er regen verwacht. Mdina ligt naast Rabat, waar we later op zoek gaan naar catacomben. Maar eerst naar Mdina, daarvoor moeten we door een poort want Mdina is helemaal ommuurd. De hoofdpoort herinnert aan Manoel de Vilhena, een grootmeester van de Johannieterorde. De oprichter van de poort in de 18e eeuw. Aan de binnenzijde zien we drie figuren. De middelste is Paulus, links de Gouverneur Publius, de eerste bisschop van Malta en rechts de martelares Agatha.

We lopen naar het plein midden in de stad. Het St. Paul’s square. Daar staat de St. Paul’s Cathedral. We gaan daar naar binnen. Gelukkig is het daar niet zo druk. We zien daar een fresco van Mattia Preti dat de schipbreuk van Paulus uitbeeld. Ook hier denken we weer aan de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Maltezers. In het zijschip is nog een oude deur te zien van Iers fossiel eikenhout. We drinken koffie in en druk restaurant op de muur. Van daaruit heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Dan gaan we naar Rabat. Eerst naar de grafkelders van St. Cataldus waar we een klein deel van de vele catacomben onder Rabat bekijken en dan gaan we naar de Paulus grot. Hier zou Paulus drie maand geleefd hebben. Ook hier staat een standbeeld gewijd aan Paulus. Er zijn veel catacomben onder Rabat. Dan wordt het al weer tijd voor de lunch. Dat is weer een goed verzorgde 3 gangen maaltijd. Na de lunch zoeken we de bus weer op en gaan op weg naar het Paulus eiland. De plaats waar het schip met Paulus aan boord gestrand zou zijn. In de verte wordt de lucht donker en ik zie bliksemflitsen. We gaan met zijn allen in een Luzzu boot en varen naar het eiland. De bedoeling is om daar aan land te gaan en een korte overdenking te houden. Echter, de dreigende lucht komt steeds dichterbij en de golven beginnen hoger te worden. We willen natuurlijk geen schipbreuk lijden en de schipper besluit dan ook om na een korte ronding bij het eiland toch maar terug te gaan naar het vasteland. Het blijkt een goede beslissing geweest te zijn.

We hebben nog net tijd om een groepsfoto te maken en dan gaan we snel in de bus. Net op tijd want dan komt de regen in bakken naar beneden. We gaan weer terug naar ons klooster. De dagsluiting houden we deze keer in een oude kapel die vlak bij het klooster staat. Aan de buitenkant ziet het er niet uit, maar van binnen is het prachtig ingericht. En ons gezang klinkt er prachtig.

Bekijk via deze link de foto's van dag 3...

Dag 4 - vrijdag 5 oktober 2018: Hagar Qim, Marsoxlokk, Blauwe grotten

Vandaag de laatste dag op Malta. In het programma is dit keer weinig Paulus terug te vinden.

Het weer lijkt goed. We zien wel regenwolken maar wij gaan de andere kant op. Eerst naar de Kliffen van Dingli. Die zijn 220 meter hoog en genoemd naar een Engelse ridder, Thomas Dingli die zich in de 16e eeuw vestigde in het gelijknamige dorp. Het uitzicht is mooi. En je kijkt uit op terrassen waar kleinschalig landbouw wordt bedreven. Dan gaan we verder naar het zuiden van het eiland. De bedoeling was om boottochtjes te gaan maken bij de blauwe grotten, maar de zee is te ruw voor de kleine bootjes en dat gaat dus niet door. We gaan nu eerst naar een uitkijkpunt boven de blauwe grotten waar we een mooi zicht hebben op de arcade waar anders langs gevaren zou worden. Er staan al meer bussen met kijkers. We gaan toch naar het dorp waar de bootjes afvaren, het is koffietijd, en dat kun je niet overslaan!

We kunnen daar ook wat rondwandelen om te genieten van het uitzicht en zo vlak bij het water zie je inderdaad dat de zee behoorlijk onrustig is, hoewel het inmiddels prachtig zonnig weer is geworden. Dan weer inde bus, nu naar Hagar Kim. Daar gaan we een oude ‘tempel’ bekijken die dateert van omstreeks 3000 jaar voor Christus. Jackie geeft uitgebreid verslag van hoe de archeologen denken dat het allemaal gegaan is zo lang geleden. Je moet er wel veel fantasie voor hebben denk ik zelf.

Er is ook een museum bij het complex waar we kijken naar een klankbeeld in 3D waarmee de bouw van de tempel wordt weergegeven. Dan wordt het al weer tijd voor de lunch. We gaan naar Marsaxlokk, een vissersplaats aan een baai, met, een mooie haven waar heel veel bontgekleurde vissersboten liggen. Langs de haven zijn heel veel restaurantjes met terrassen aan het water. Het is er goed bezet en het eten is er niet duur. Voor een pizza die je nauwelijks op kunt krijgen betaal je 5 euro. We hebben nog tijd om rond te kijken in en langs de haven en gaan we om 4 uur weer naar ons retraitehuis. Bij de dagsluiting gaan we toch weer naar Paulus die van God de belofte krijgt dat al zijn medereizigers gespaard zullen blijven omdat hij naar Rome moet.

Een laatst buffet staat op ons te wachten. Morgen vroeg op, om half 7 komt de bus ons ophalen om ons naar het vliegveld te brengen. En dan gaan we met Ryanair naar Rome. Morgen verder!

Klik op deze link voor de foto's van dag 4...

Dag 5 - zaterdag 6 oktober 2018: doorreis naar Rome en stadswandeling

Dat betekent vroeg opstaan, want ons vliegtuig naar Rome vertrekt om kwart over 9. Ook hier geldt: 2 uur van te voren aanwezig op het vliegveld. De bus komt ons om half 7 ophalen. Om kwart voor 6 staat het ontbijt klaar. Dat betekent dus opstaan tussen 5 uur en half 6. Om half 7 staat iedereen gereed voor de bus. Het is nog half donker. De bus is op tijd en dan naar het vliegveld. We hebben al boardingkaarten en kunnen snel inchecken. De koffers inleveren en dan wordt het weer wachten. Een bak koffie helpt de tijd te overbruggen. We gaan aan boord met zonneschijn en vanuit de lucht nog een prachtig zicht op het Pauluseiland. Na ruim een uur vliegen naderen we Rome. Daar vliegen we langs dikke regenwolken en bij het uitstappen regent het. Gelukkig kunnen we onder een afdak naar de bus lopen die ons naar ons ‘hotel’ zal brengen. Daar arriveren we om ongeveer half één.

De kamers worden ingedeeld en we spreken af dat we om 3 uur de stad ingaan voor een wandeling naar het Piazza Navarone, het Pantheon en de Trevi fontein. Maar eerst nog lunchen. Het is droog als we op pad gaan, maar onderweg worden we overvallen door een aantal fikse regenbuien. Gelukkig zijn er overal kerken waar je kunt schuilen. Op het Pietersplein is het ook druk. Er is wat gaande, maar wat weten we niet. Er marcheren
groepen in uniform naar het plein. En er gaan heel veel mensen door de controlepoortjes.

Het is erg druk in de stad, overal zie je drommen mensen. Het lijkt of de hele wereld naar Rome is gekomen. Bij het Pantheon is het zo druk dat we niet naar binnen gaan, jammer. We gaan bij de Trevi fonteinen weer terug. De vermoeidheid begint toe te slaan. Er is ook zo veel te zien. Prachtige kunstwerken en mooie gebouwen. Door de drukte en de regen zijn we later thuis dan gepland en er is geen tijd meer voor een sluitingsbijeenkomst. We gaan naar een restaurant aan de andere kant van de St. Pieter. Ongeveer een kwartier lopen. Daar wordt ons weer een heerlijke maaltijd voorgeschoteld en na afloop gaan we terug naar het hotel. Buiten op het terras wordt de planning voor morgen doorgenomen en Hans v. t Hoff leest nog een verhaaltje voor waarin Paulus ook vandaag even langs komt. En dan is het eindelijk tijd om te gaan rusten.

Google hier naar de foto's van dag 5...

Dag 6 - zondag 7 oktober 2018: kerkdienst en 's-middags Vaticaanstad

We beginnen de dag met een goed ontbijt in de eetzaal en dan gaan we om kwart voor 10 op weg naar de Kerk van de Friezen in Rome. Dat is dicht bij het St. Pieterplein. Om 10 uur begint daar iemand met de uitleg van het ontstaan van deze kerk. Het begint bij Willibrord en Bonifatius, die beide in Rome geweest zijn. Eerst begint Willibrord met de zending onder de Friezen en later ook Bonifatius. Die werd helaas door de Friezen bij Dokkum vermoord, zoals we op school geleerd hebben. Na de kerstening van de Friezen gingen die ook op bedevaart naar Rome. Ze gingen te voet. Ook vandaag zijn er pelgrims in de dienst aanwezig. Een man en een vrouw. Ze komen uit Erica en hebben sinds half juli ongeveer 2700 km bij het graf van Petrus werd een overnachtingsplaats gemaakt en werd er ook een kerk gebouwd.

Dan volgt de eucharistieviering. Er wordt gezongen en uit de bijbel gelezen. Uit het oude en nieuwe testament. Uit Genesis het scheppingsverhaal van de dieren en de eerste mens. Uit het nieuwe testament het verhaal van de kinderen die bij Jezus mogen komen.

De bisschop, mijnheer Hurkmans, houdt een preek over de zin van het leven en over het huwelijk. In het huwelijk heb je 2 leefstijlen, de Charitas en de Eros. De ene is gericht op geven en naar elkaar omzien. De ander op de eigen beleving. We sluiten af met koffiedrinken. Marjos en Bram mogen nog op de beide orgels spelen die daar in de kerk staan. We horen op een gegeven moment de tonen van het Lutherlied klinken. Wie zou er achter de toetsen zitten?

Om 12 uur gaan we kijken bij het grote plein. Daar zien we de Paus, in het hoogste raam dat uitzien op het plein. Hij houdt van daaruit een toespraak tot de samengestroomde mensenmassa. We kunnen niet dichtbij komen. Alles is afgezet. En overal staan politieagenten.ons volgende punt is de lunch. Daarvoor gaan we weer naar hetzelfde adres als gisteravond. Om half 2 komt daar Kees van Duijn ons halen voor een rondleiding door de St. Pieter. We wachten nog op de koffie, anders komt er geen beweging in.

Om goed 2 uur staan we in de, inmiddels al weer behoorlijk lange rij. We moeten door controlepoortjes, waarvan er 2 zijn, helaas. Dan gaat het niet zo vlug. Om goed half 3 zijn we erdoor en dan gaan we de kerk binnen. Met behulp van oortjes en een zendertje leidt hij ons langs een aantal interessante plaatsen in de kerk. Veel kunstwerken zijn gemaakt door Bernini. Buiten de kerk vertelt hij nog over het ontstaan van de St. Pieter.

Dan is er nog tijd om de koepel van de kerk te beklimmen, De top is ruim 120 meter. Een aantal maken van de gelegenheid gebruik en gaan naar boven, waarheen prachtig uitzicht is over Rome en over de tuin van het Vaticaan. We zien ons hotel en ook de Sixtijnse Kapel. Daar gaan we morgen naar toe.
Om kwart over 5 verzamelen we ons aan de rand van het plein. We gaan naar de kerk van Antoine Bodar. Daar hebben we om 6 uur een afspraak mee. Hij gaat ons vertellen over zijn kerk en over zijn werk in Rome. Ook kunnen we vragen stellen. De kerk heet Santa Maria dell Anima. We zijn keurig op tijd en Bodar is aanwezig in zijn biechtruimte. We nemen plaats in de kerk en hij begint met het vertellen van de ontstaansgeschiedenis van de kerk. Die is gesticht door een echtpaar uit Dordrecht, ook weer met het doel pelgrims op te vangen. Na de reformatie is dat overgenomen door Duitstaligen. De kerk is niet echt een parochiekerk, de Duitstaligen wonen verspreid over heel Rome. Het is vooral een pelgrimskerk. We kunnen vragen stellen, waarop hij reageert. Al met al een boeiend uur waarin de verschillen tussen de Protestanten en de Katholieken aan de orde komen. Als dank voor de tijd die hij aan ons besteed heeft heeft Hans een tasje met echte Nederlandse producten voor hem meegenomen.

We nemen afscheid en wandelen door de verlichte straatjes terug naar het restaurant waar ons diner alweer klaar staat. Overal zitten mensen buiten voor de restaurantjes te eten. Tegen tienen terug naar het hotel. Het was een intensieve dag. Het gebeurt niet zo vaak dat we drie keer op een zondag naar de kerk aan. Morgen naar de Via Appia en de catacomben. En ‘s middags naar het Vaticaans museum en de Sixtijnse kapel.

Witte rook voor de foto's van dag 6...

Dag 7 - maandag 8 oktober 2018: weer op het spoor van Paulus

Vandaag een feestelijke dag. We hebben een jarige in ons midden. Dick van Geest is 84 jaar geworden en is daarmee de Nestor van de groep.

We gaan vandaag eerst naar de Via Appia Antica en naar de catacomben van San Callisto. De bus staat om 9 uur klaar en dan gaan we op weg. Dan merk je dus hoe druk het is in Rome. Één grote massa auto’s, bussen en scooters wil allemaal dezelfde kant op. Over een stuk waar je te voet 5 minuten doet hebben we wel een half uur gedaan met de bus. Het plan was om er 3 kwartier over te doen, maar dat werd anderhalf uur.

Bij de catacomben kregen we een gids die ons door een klein stukje van de ondergrondse gangen ging leiden. Hij sprak geen Nederlands maar had een audiotour bij zich met Nederlandse uitleg bij de belangrijke plekken. Zijn Engels was erg moeilijk te volgen. We waren wel onder de indruk van deze plaats waar vanaf de Romeinse tijd meer dan een half miljoen mensen zijn begraven. En dit is nog maar een deel van de catacomben onder de stad Rome.

De bedoeling was om te voet en stuk van de Via Appia te volgen, maar dat was niet mogelijk. Door de week wordt de weg gebruikt door het verkeer. Daarom houden we een korte overdenking bij de catacomben. Dan gaan we weer in de bus. Onze reisleider denkt dat we naar de Trefifontein gaan, maar we gaan de Tre Fontane, de plaats waar men denkt dat Paulus is onthoofd. Volgens de legende stuiterde zijn hoofd drie keer op de grond en zijn daar drie fonteinen ontsprongen. We zijn daar om half één en dat is te laat. We moeten nog lunchen en om 3 uur naar de het Vaticaans museum. Besloten wordt dus om maar door te rijden naar het lunchadres, dicht bij het Vaticaans museum.

De lunch is weer goed verzorgd en om half 3 komt Kees van Duin ons ophalen. Hij zal ons door het museum en de Sixtijnse kapel gidsen. Er staan massa’s mensen in de rij te wachten voor het museum. Voor groepen is een aparte rij, maar die is ook lang. Na ongeveer een half uur zijn we binnen. Eerst gaan we door een gedeelte met schilderijen en gobelins. Dan verder door het museum waar een enorme verzameling kunstvoorwerpen ten ton wordt gespreid. Kees geeft op diverse plekken uitleg bij de voorwerpen en uiteindelijk komen we in de Sixtijnse kapel. De zoldering is door Michelangelo beschilderd. Indrukwekkend om te zien. Van Adam en Eva in het paradijs tot en met het laatste oordeel wordt uitgebeeld. Je moet het gewoon gezien hebben om een goede indruk van het geheel te krijgen.

We komen uit in de Sint Pieter en daar eindigt de rondleiding. Het is dan half 6. We hebben nog tijd over om zelf wat te gaan bekijken of gewoon op een terrasje te gaan zitten om wat te drinken. Om kwart over 7 staan we weer klaar om naar het restaurant te gaan. Bij de receptie is enige consternatie. De receptionist is onwel geworden en een paar dames van onze groep verlenen assistentie. De maaltijd is weer goed verzorgt en ter ere van Dick gaat het licht uit en wordt een gebakje met kaarslicht binnengebracht. We zingen lang zal hij leven. Er is nog een groep aanwezig waar ook net een jarige is toegezongen.

We gaan terug naar het hotel, waar we nog even bij elkaar komen voor een goede afsluiting van de dag. We danken God voor al het goede dat Hij ons heeft gegeven in de afgelopen dagen. Dan spreekt Leendert namens de groep onze beide reisleiders toe om hen te bedanken voor de goede leiding en de inspanning die ze daarvoor hebben gedaan. Dat gaat vergezeld met een cadeautje.

We zien uit naar een volgende reis.

Volg hier het spoor naar de foto's van dag 7...

Dag 8 - dinsdag 9 oktober 2018: bezoek Colosseum en terugkeer in NL

De laatste dag alweer. Het verslag maak ik een dag later in de voortuin thuis. De temperatuur is vergelijkbaar met die in Rome.

We gaan om 8 uur vertrekken, dat betekent dus een uurtje eerder opstaan. De meesten zitten om 7 uur al aan het ontbijt. We zijn nog niet helemaal uitgekeken. We gaan nog naar het Colosseum. Kees van Duin komt ons ophalen en gaat als gids mee. Tijdens de rit krijgen we van alles te horen over de omgeving en de gebouwen waar we langs rijden. We gaan eerst naar het Forum Romanum. Dat is de oude Romeinse markt en daar staan heel veel restanten van gebouwen uit de tijd van de Romeinse keizers. Ook worden er nog steeds nieuwe opgravingen gedaan.

Hans leest een aantal bijbelgedeelten over Paulus als hij in Rome is en van daaruit brieven schrijft naar zijn medewerkers. Erg indrukwekkend hoe zo’n kleine man een boodschap mocht brengen die heeft doorgewerkt in de geschiedenis van deze stad en van daaruit ook de hele wereld over.

We wandelen door het Forum richting het Colosseum en gids Kees vertelt bij verschillende gebouwen wat de functie daarvan was. We eindigen bij de triomfboog van Titus. Een enorme boog waarop uitgebeeld staat de verovering van Jeruzalem en het wegvoeren van de tempelschatten uit Jeruzalem naar Rome.

Dan lopen we verder naar het Colosseum. We hebben nog ongeveer een uur te besteden. Het is er echter enorm druk. Je moet ook weer door de controlepoortjes. En er mogen maximaal 5000 mensen tegelijk binnen zijn. Een aantal geven het direct op en een aantal gaan in de rij staan, maar na een half uur zijn ze nog steeds niet binnen. We gaan toch maar vertrekken. De bus wordt opgeroepen en we rijden richting het vliegveld. Omstreeks half 12 zijn we daar en kunnen we gaan inchecken. We moeten met de hele groep langs één balie waar een niet al te vlugge dame achter zit. Voor één van ons wordt het een beetje teveel. De benen willen niet meer. De hulptroepen worden ingeschakeld en ze wordt samen met één ander groepslid in de rolstoel meegenomen naar een andere ruimte van waaruit ze naar het vliegtuig worden gebracht. Jammer, maar ze heeft verder toch alles mee kunnen maken.

Om even over 2 gaan we de lucht in en na ruim 2 uur zien we ons landje weer onder ons verschijnen. We vliegen langs de kust naar het noorden. Van een stukje Zeeland over Rotterdam naar IJmuiden en dan naar Schiphol. We kunnen alles goed bekijken. Het is mooi weer. Bij de gate nemen we afscheid van elkaar en dan kunnen we de bagage gaan halen. Overigens staat er al een rolstoel te wachten die onze groepsgenoot naar de bagagehal brengt.

Voor degenen die met de trein gaan heeft de NS weer een verrassing. Heel veel lijnen zijn uitgevallen. Wij uit het oosten moeten via Amsterdam Centraal richting Zwolle Hardenberg, maar de eerste sprinter die we zouden kunnen nemen zit al vol als hij binnenkomst op Schiphol. We besluiten dan ook om eerst wat te gaan eten bij één van de restaurantjes op Schiphol.

Om half 8 doen we weer een poging en dan is het wat rustiger. Uiteindelijk zijn we om 10 uur thuis en kunnen we terugzien op een verrijkende, gezellige, goed georganiseerde reis.

Hansen bedankt!

Ga vanaf hier zonder vertraging naar de foto's van dag 8...

En Henk Nieuwenhuis bedankt voor het heldere verslag en de mooie foto's! (red.)