Leeuwendaalkerk

Met veel plezier bieden wij u hierbij het reisprogramma aan naar Griekenland. Informatie over de prijs en een aanmeldingsformulier ontvangt u ook bij dit bericht.
Hans van ’t Hoff en Hans Scholten

PROGRAMMA

Bestemming: Griekenland
Reisnummer: 0800M

Reisleiding: Hans Scholten + Hans van ‘t Hoff
Vertrekdatum: dinsdag 12 april 2016
Retourdatum: donderdag 21 april 2016

Reisduur: 10 dagen

IN DE VOETSPOREN VAN PAULUS

Gr2016 1

In relatief korte tijd leert u Griekenland van een heel andere kant kennen. Griekenland is namelijk niet alleen een vakantieland bij uitstek, maar ook het land waar de apostel Paulus zijn sporen naliet tijdens zijn bekende zendingsreizen. Wij volgen de tweede zendingsreis en bezoeken plaatsen waar Paulus is geweest zoals Filippi, Thessaloniki, Korinthe en Athene met de beroemde Acropolis. Maar we gaan ook naar andere plaatsen zoals het heiligdom Delphi, waarmee Paulus indirect werd geconfronteerd. Daarnaast maken we ook uitstapjes in de natuur en maken we een dagcruise.

OVERNACHTINGEN

  • Kavala: 1 nacht Hotel Galaxy
  • Thessaloniki: 1 nacht Hotel Capsis
  • Kalambaka: 1 nacht Hotel Grand Meteora
  • Delfi (Itea) 1: nacht Hotel Europa Beach
  • Tolo: 4 nachten Hotel Minoa of Apollon
  • Athene: 1 nacht Hotel Ilissos

DAGPROGRAMMA

DAG 1 di 12/04: Vlucht naar Thessaloniki en transfer Kavala 

Rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar het vliegveld van Thessaloniki in het noorden van Griekenland. Na aankomst rijden we met de bus naar het vroegere Neapolis. Hier zette Paulus in 49 n Chr. voet op Europese bodem.

Wij gingen in Troas aan boord van een schip en voeren verder naar Neapolis (Hand. 16:11).

Een groot mozaïek herinnert er nog aan. Tegenwoordig heet de stad Kavala (voorheen Neapolis) en heeft een kleine vissershaven. We verblijven daar 1 nacht.

DAG 2 woe 13/04: Filippi – Thessaloniki

We beginnen de dag met een excursie naar de ruïnes van het oude Filippi. Het ligt ca. 10km van Kavalla. Filippi is genoemd naar koning Filippus van Macedonië. Zijn zoon was de bekende Alexan-der de Grote, die een groot deel van de wereld veroverde. Paulus stichtte er een Christengemeen-te. Ook vandaag is nog veel te zien uit Paulus’ dagen zoals de overblijfselen van de markt, het ge-rechtsgebouw, de gevangenis en de plek waar Lydia, de purperverkoopster, werd gedoopt.

“Via Amfipolis en Apollonia reisden zij naar Thessaloniki (Hand 17:1)”

Na de lunch volgen we Paulus op zijn weg naar Thessaloniki. Het is vrijwel zeker dat Paulus de Via Egnatia heeft gevolgd. Het was een belangrijke Oostwest verbinding die van Constantinopel naar Rome liep. De Romeinen hebben zo’n 200-300 jaar v Chr. Thessaloniki aangesloten op de Via Egna-tia. Het was de hoofdstad van de Romeinse provincie Macedonië, een grote stad met zo’n 100.000 inwoners. 

Gr2016 2Paulus liep deze afstand van ca. 160 km te voet! Wij reizen gelukkig met de bus . Na aankomst hebben we een korte stadsrondrit door Thessaloniki en zien onder andere de Demetriuskerk uit de 5e eeuw, de triomfboog opgedragen aan de Romeinse keizer van Galerius en de witte toren (uit de 15e eeuw). Ook gaan we naar de muur in de bovenstad. De muur dateert uit de 4e eeuw en was ooit 8 km lang. We verblijven 1 nacht in Thessaloniki.

DAG 3 don 14/4 Thessaloniki- Veria (v/h Berea)

Want het woord van de Heer heeft zich vanuit uw gemeente (=Thessaloniki) niet alleen in Mace-donië en Achaje verspreid, uw geloof in God vindt ook weerklank buiten die gebieden” (1 Tess. 1:8).
Paulus en Silas werden weggejaagd uit Thessaloniki en ontsnapten s‘nachts naar Berea dat ca 80km ten zuidelijker ligt. De Joden in Berea waren welwillender dan in Thessaloniki, want ze luis-terden vol belangstelling naar het evangelie (Hand. 17:11).

We vetrekken naar Veria (voorheen Berea), maar gaan eerst nog langs het dichtbij gelegen Vergi-na, waar we de koningsgraven van Macedonië bezoeken. Hier werd in 1977 één van de spectacu-lairste ontdekkingen gedaan van de laatste jaren. Onder een tumulus (=grafheuvel) werd een graf-kamer ontdekt met de complete wapenuitrusting van Alexander de Grote. 

Daarna gaan we naar Veria. Omstreeks de 11e eeuw was Berea uitgegroeid tot een belangrijk chris-telijk centrum, waar bekende iconenateliers waren gevestigd. De stad werd ook wel het “Klein Jeruzalem” genoemd omdat er zich niet minder dan 48 kerken bevonden (uit de 14e en de 15e eeuw). Wij hopen er een kerkje te bezoeken en het stadje te verkennen. Een monument herin-nert aan de prediking van Paulus.

Toen de Joden van Thessaloniki vernamen dat Paulus ook in Berea Gods woord verkondigde, kwamen ze ook daar om het volk op te ruien en in verwarring te brengen (Hand. 17:13). Paulus moest vluchten naar Athene, Silas en Timotheüs achterlatend in Berea. Hij kreeg een escorte mee.

Ook wij vertrekken richting Athene, geëscorteerd door een gids, reisleiders en chauffeur. Maar we maken eerst nog enkele uitstapjes. Na de lunch vertrekken we naar ons hotel in Kalambaka in cen-traal Griekenland.

DAG 4 vrij 15/4: Kalambaka - Delphi

We bezoeken daar een iconenwerkplaats en brengenGr2016 3 een bezoek aan één van de zes de “in de lucht zwevende” rotskloosters van Meteora. Deze behoren tot de belangrijkste Byzantijnse be-zienswaardigheden in Griekenland en staan sinds 1988 op de wereld erfgoedlijst. ’s Middags rijden we naar ons hotel in Delphi.

DAG 5 za 16/4: – Delphi - Tolo

’s Morgens rijden we naar Itea nabij Delphi aan de Golf van Korinthe. Wij brengen een bezoek aan de opgravingen en het museum van de oude orakelstad Delphi.

De plaats Delphi komt in de Bijbel niet voor. Indirect wordt er door de inwoners van Filippi wel naar Delphi verwezen. Toen we op weg waren naar de gebedsplaats kwamen we een jonge slavin te-gen die de toekomst kon voorspellen. Met haar waarzeggerij verdiende ze veel geld voor haar ei-genaars (Hand. 16:16).

In dit oude, religieuze centrum vindt u fraaie tempels, het theater en het stadion. Na de lunch rij-den we naar Tolo en stoppen onderweg bij het kanaal van Korinthe. We verblijven in Tolo.

DAG 6 zon 17/4

Zondag, vrije dag in Tolo. We hopen samen een mooie kerkdienst te hebben.

DAG 7 ma 18/4

We maken een uitstapje naar Diakofto. We gaan daar met een tandradbaantje door de impone-rende Vouraikos kloof omhoog gaan naar het bergdorp Kalavrita. Onderweg hebben we prachtige uitzichten. Niet ver van Kalavrita ligt Kastria waar we de grotten bezoeken. Echt een dag om van de mooie natuur te genieten! We overnachten in Tolo.

DAG 8 di 19/4 Vrije dag in Tolo.

Afhankelijk van het weer schepen we ons in voor een cruise naar de voor de kust van Tolo gelegen eilanden Hydra en Spetses. Op Hydra wordt alles vervoerd met ezels of per boot. Het groene Spet-ses is het meest zuidelijk gelegen eiland van de Saronische Archipel. ’s In de namiddag terug naar Tolo. Deze cruise maakt geen deel uit van de reissom. 

Dag 9 woe 20/4: Tolo-Korinthe – Athene

Na deze gebeurtenissen verliet hij Athene en ging naar Korinthe (Hand 18:1)

Om praktische redenen gaan wij eerst naar Korinthe en dan naar Athene. Korinthe werd in 146 v Chr. verwoest. Door toedoen van Julius Caesar begon men aan de herbouw in 44 v Chr. In 1858 werd de oude stad zwaar verwoest als gevolg van een aardbeving. We bezoeken de overblijfselen van het antieke Korinte en zien bijvoorbeeld de tempel van Apollo uit de 6e eeuw v.Chr. en de fontein van Peirene met zijn stenen bogen en zuilen. Na de lunch vertrekken we naar Athene. Na aankomst hebben we een rondrit langs de belangrijk-ste bezienswaardigheden.

DAG 10 don 21/4: Athene

Vanochtend bezoeken we de AcropolisGr2016 4 met o.a. het Pantheon. Natuurlijk is deze als het hart van de oude stad een uitgebreid bezoek waard. Vanaf de Acropolis kijken we neer op de 115 m. hoge rots: de Areopagus, vanwaar Paulus de inwoners van Athe-ne toesprak.

Ze namen hem nee naar de Aeropagus en zeiden “kunt u ons uitleggen wat die nieuwe leer is die door u wordt uitgedra-gen?” Hand. 17:19

Aan het einde van de middag, na een vroeg diner, transfer naar de luchthaven van Athene voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.